Hälsporre Övningar

Hälsporre heter även Plantar fasciit och det är en skada under foten. Det blir en skada på själva senstråket som sitter under foten. Senstråket är där för att stödja bågen på hålfoten så att den inte sjunker ihop när det uppstår belastning. Står du still eller tar ett steg, blir det som en dragbelastning i själva senstråket och i fästet samt en tryckbelastning från underlaget. Om denna belastning blir för stor får du en skada och det gör ont.

Hälsporre kallar man den smärta under hälen som har orsakats av en skada eller en irritation av plantarfascians fäste mot hälbenet. Detta är inte en korrekt medicinsk benämning, utan det finns två andra begrepp, plantar fasciit och plantar fascialgi. Plantar fasciit betyder inflammation i plantarfascian och plantar fascialgi betyder smärta från plantarfascian. Hälsporre har fått sitt namn från ett slags benutskott som kan bildas ut från hälbenet vid plantarfascians fäste.

Det är bra att i samråd med en naprapat eller fysioterapeut få hälsporre övningar som kan hjälpa dig. Dessa kan du göra hemma eller tillsammans med din naprapat.

Söker du en Kiropraktor eller naprapat som är expert på hälsporre? kontakta: Hälsporrekliniken.se

Det finns flera stretch- och styrkeövningar för att försöka lindra och förebygga eventuella hälsporre. Stretcha vaden innan du kliver ur sängen. En annan övning är att stretcha fotsulan. Det gör du genom att sitta på en stol i normal höjd. Lägg höger ben över vänster ben så att högerfot är precis över vänster knäled. Ta med höger hand sedan tag i höger stortå, långt in på tån. Dra stortån uppåt/bakåt och försök att dra med dig hela foten bakåt inte bara tån. Du kan med den andra handen pressa in och känna på senan. Håll denna position i 10 sekunder samt repetera detta 10 gånger, tre gånger om dagen.

Läs mer hur du blir av med din hälsmärta här: Hälsporrekliniken.se/halsmarta-orsaker-symptom-bra-behandling

Andra hälsporre övningar:

* Stå på ett trappsteg eller en bänk med tårna, så att hälen hänger ned. Sänk hälen tills du känner av en sträckning. Behåll sträckningen några sekunder och släpp. Upprepa några gånger.

* Sätt dig på golvet med benen utsträckta framför dig. Använd en handduk runt dina tår och dra dem mot dig tills du känner av en sträckning.

* Sätt dig på en stol, korsa höger ben över det vänstra. Ta sedan tag i tårna på höger fot med vänster hand och dra tårna mot dig.

* Luta kroppen framåt mot en vägg eller en stolpe. Lämna ett ben utsträckt bakom dig och placera det andra böjt under dig. Luta sedan ytterligare framåt tills du känner av en sträckning i bakbenet.

* Sätt dig på en stol och rulla en golf- eller tennisboll under fötterna.

 

Läs om dom vanligaste orsakerna till hälsporre här: http://hälsporrekliniken.se/6-vanliga-orsaker-till-halsporre

Add a Comment

Your email address will not be published.