Impingement Övningar

Impingement är om man uttrycker det enkelt ett inklämningssyndrom där klämda vävnader gör att du får smärtor i axeln. Man använder denna benämning på smärtor i axeln eftersom själva smärtorna är relaterade till rotatorkuffens muskulatur. Dessa mjukdelar drabbas av smärta vid impingement och det kan bero på att benet ändrat form och när du då lyfter din arm, så klämmer du fast mjukdelarna och det gör ont. Många av de som drabbas av detta är över 40 år. Många gånger beror det på att man har haft samma sorts rörelser under många år, genom sitt arbete eller genom idrottsaktiviteter. Impingement är en förslitningsskada, som ibland påminner om frusen axel, eller frozen shoulder. Symptom på impingement är en diffus smärta till att börja med, som senare blir att mer påtaglig. Smärta och värk i axeln på baksidan, utsidan eller framsidan. Det känns ofta av på natten och det är svårt att ligga på den axel som gör ont. Det är även svårt och gör ont att bära saker med en rak armbåge över axelnivå, samt att rörligheten blir nedsatt.

För att lindra din impingment och rehabilitera dig så kan du utgöra impingment övningar.

Stretching kan göras på en daglig basis förutsatt att det inte finns någon smärta. Stretchingen måste göras regelbundet och fortsätta under hela rehabiliteringsprocessen. Nedan är några bra stretchingsövningar som kan utföras i syfte att främja full rörlighet med mera.

* Placera ena underarmen mot en fast punkt, så som en dörrkarm eller ett hörn på en vägg. Luta dig försiktigt framåt och vänd dig bort från den för att sträcka ut bröstmusklerna. Håll positionen i 20 till 30 sekunder och upprepa 3 gånger. Du ska känna en lätt sträckning i framsidan av axeln, men inte smärta.

* Placera din hand på nedre delen av ryggen och använd din andra hand för att dra armbågen framåt. Håll kvar din hand på nedre delen av ryggen. Du ska känna av en lättare sträckning på baksidan av axeln. Håll kvar i 20 till 30 sekunder och upprepa 5 gånger förutsatt att det inte finns någon smärta. Om det är smärtsamt, sluta upp med övningen!

* Fatta tag i något ovanför dig, som en dörrkarm eller liknande. Flytta dig framåt och lämna kvar armen bakom så du stretchar framsidan av axeln och bröstmuskulaturen. Håll positionen i 20 till 30 sekunder och upprepa tre gånger. Du ska känna en lätt sträckning i framsidan av axeln, men det ska inte göra ont.

Add a Comment

Your email address will not be published.