Tennisarmbåge Övningar

Tennisarmbåge eller lateral epikondyalgi är en överbelastningsskada. Tennisarmbåge kallas även radial epikondylit och epikondylalgi. Detta är en skada som inte enbart drabbar tennisspelare. Det är ett överbelastningsbesvär som drabbar de muskel- och senfästen som fäster på armbågsledens utsida, den så kallade laterala epikondylen. Drabbas du så kommer du att känna av värk, smärta, ömhet samt kraftlöshet och stelhet. Tennisarmbåge uppstår när muskeln Extensor Carpi Radialis Brevis senfäste överbelastas. Det sker ofta genom att du har ett upprepat och enformigt arbete, eller gör upprepade och enformiga rörelser.

För att lindra och behandla denna åkomma kan du utföra tennisarmbåge övningar samt få andra typer av behandlingar av en sjukgymnast eller fysioterapeut. Olika behandlingar är bland annat stötvågsbehandling, akupunktur och massage.

Läs mer om behandlingar här

Du kan göra tennisarmbåge övningar hemma för att lindra. Det finns flera olika övningar att utföra.

* Använd en plastdunk på 5 liter och fyll den med 1-2 liter vatten. Håll dunken med samma arm som du har ont i. Stöd din underarm mot armstödet på en stol. Låt handleden vara fri och axel och överarm avspända. Sänk dunken långsamt i cirka 5 sekunder med hjälp av din handled. Lyft sedan i en sekund till startläge. Vila 30-60 sekunder efter att du upprepat detta 15 gånger. Kör detta en gång till. Detta ska du göra två gånger om dagen. Öka sedan vikten på dunken successivt, genom att fylla på en deciliter per vecka.

* Böj handleden med handflatan inåt. Stretchingen ska känns på det onda stället, alltså utsidan av armbågen. När du böjer handleden med handflatan inåt så ska du hålla positionen med den andra handen och samtidigt sträcka ut armen för att det indra området ska kunna stretchas maximalt. Det ska kännas, men inte göra ont. Håll kvar i cirka 30 sekunder, slappna av och sedan upprepa igen tre gånger.

Här kan du läsa om ännu fler övningar mot tennisarmbåge.

Add a Comment

Your email address will not be published.