Menisk Övningar

En meniskskada är en form av knäskada som drabbar den stötdämpande och stabiliserande broskdelen, som heter menisk. Denna skada kan uppstå om man har ett trauma där knät vrids i ett belastat och böjt läge. Det kan vara så enkelt att du försökte göra en snabb vändning. Meniskskada är vanligt att få inom idrotter så som fotboll, handboll, innebandy och skidåkning. Drabbas man av en meniskskada, så får man smärta i ledspringan som sitter på insidan av knät. Andra symptom är att det blir svullet, det låser sig samt det är svårt att sitta på hus eller att göra snabba vändningar.

En meniskskada kan behandlas genom en operation eller genom att utföra menisk övningar och rehabiliteringsträning. Du bör till en början fokusera på att bibehålla rörligheten i leden och främja cirkulationen. I samråd med en sjukgymnast så kan du utföra menisk övningar och rehab.

Man stegrar sakta upp träningen för att skadan inte ska bli värre på grund av överansträngning i början. Sedan kommer du att få utföra olika cirkulationsövningar som är till för att din rörlighet i knäna ska bli normal efter din skada. Andra saker att göra är att utföra olika former av styrketräning så väl som att göra neuromuskulär träning. Detta för att stärka musklerna i knäled och ben och undvika att besvären återkommer eller blir värre.

Om du drabbas av en allvarligare form av meniskskada och måste opereras, så kommer du att behöva rehab och menisk övningar även efter denna. Oftast efter en operation så får du övningar av en sjukgymnast att utföra hemma. Dessa menisk övningar består av saker som ska stärka benet och öka rörelseomfånget på ditt knä. Bland övningarna finna gångövningar, benlyft samt att öva upp balansen på ditt knä. Ju längre tid det går och din skada läker desto mer kan du anstränga ditt knä och göra övningar så som benlyft med vikter, gå längre sträckor och så vidare.

Add a Comment

Your email address will not be published.